PIVEX 2013: Odborná porota rozhodla, nejlepším českým ležákem je Lobkowicz Premium z jihočeského Protivína!

Lobkowicz Premium byl včera večer slavnostně vyhlášen vítězem v kategorii světlých ležáků v degustační soutěži Zlatý pohár PIVEX – Pivo roku 2013, kterou pivovarští odborníci uznávají jako jedno z nejprestižnějších a nejvýznamnějších degustačních hodnocení piva u nás. Vynikajícího výsledku dosáhlo také nealkoholické pivo Lobkowicz Premium Nealko, kterému pivovarští experti udělili bronzové ocenění v kategorii nealkoholických piv.

Úspěch prémiových piv Lobkowicz navazuje na ocenění v dalších degustačních soutěžích a potvrzuje jejich stabilní vysokou kvalitu a jedinečnou chuť. „Jsem opravdu moc rád, že jsme dostali takové prestižní ocenění na soutěži PIVEX v této královské kategorii. Ležák Lobkowicz Premium vaříme podle tradiční receptury a při jeho výrobě používáme pouze ty nejkvalitnější české suroviny – vodu z jihočeského hlubinného jezera, slad z české odrůdy ječmene Bojos, české odrůdy chmele Žatecký poloraný červeňák a Premiant a vlastní historický kmen kvasnic. Žádné náhražky, ty do pravého českého ležáku nepatří. Zákazníci náš přístup oceňují, o tom kromě různých ocenění svědčí hlavně stále rostoucí prodeje obou piv,“ uvedl s neskrývanou hrdostí Michal Voldřich, sládek protivínského pivovaru, kde se Lobkowicz Premium vyrábí.

Odborná porota se při hodnocení jednotlivých vzorků zaměřila na kritéria jako chuť, plnost, vůně, říz a hořkost, případně také další vlastnosti, které lze smyslově vnímat. To jsou atributy, které při pití piva hodnotí také běžní spotřebitelé. „Lobkowicz Premium je osobitý poctivý ležák, žádné europivo. Nealko Lobkowicz se zase chuťově maximální blíží klasickému pivu,“ shrnul hlavní přednosti obou oceněných piv Jiří Faměra, vrchní sládek pivovarnické skupiny Pivovary Lobkowicz. Právě Faměra vývoj obou piv Lobkowicz vedl.

Výsledky 21. ročníku degustační soutěže ZLATÝ POHÁR PIVEX – PIVO 2013 byly oficiálně vyhlášeny včera večer v Kongresovém centru hotelu Voroněž v Brně. Soutěže se zúčastnilo celkem 51 pivních značek z 15 průmyslových pivovarů, které byly hodnoceny celkem v šesti kategoriích – světlé výčepní pivo, světlé ležáky, nealkoholická piva, tmavá piva, nízkoalkoholická míchaná piva a nealkoholická míchaná piva. Tyto základní kategorie doplnily ještě dvě speciální kategorie v sekci minipivovarů.

Odborným garantem degustační soutěže je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský v Praze (VÚPS) pod konzultačním dohledem Ing. Antonína Kratochvíleho a ve spolupráci s dalšími odborníky. Soutěž se konala pod záštitou Ministerstva zemědělství ČR, Českého svazu pivovarů a sladoven, Českomoravského svazu minipivovarů, Asociace krajů České republiky, Jihomoravského kraje a statutárního města Brna.

Vzorky byly degustovány ve dvou na sobě nezávislých kolech, což podle organizátorů vyloučí statistické chyby a uspějí jen piva dlouhodobě kvalitní. Anonymní hodnocení prováděli odborní degustátoři ze soutěžících pivovarů, dále z VÚPS a dalších odborných institucí. Degustátoři hodnotili především chuť piva, jeho plnost, vůni, říz, hořkost i další eventuální chuťové vlastnosti či jiné příznaky (např. v barevnosti, jasnosti apod.). V obou kolech soutěže byly u všech vzorků piv prováděny také laboratorní rozbory a senzorická hodnocení VÚPS Praha.

Zpět Nahoru